Mitä yhteistä on autourheilulla ja ilmastonmuutoksella? Ainakin se, että autourheilu voi kärsiä sääoloista, joiden ennustetaan äärevöityvän ilmastonmuutoksen seurauksena. Esimakua tästä saatiin Japanin F1-osakilpailussa. Kilpailun jälkeen otsikoissa komeilivat Valtteri Bottaksen voitto ja Japania runnelleen taifuuni Hagibiksen aiheuttamat tuhot. Uutisoinnissa formulasirkus esitettiin hirmumyrskyn uhrina, kun aika-ajoja jouduttiin perumaan tuulisuuden takia.
Autourheilun yhteyttä ilmastonmuutoksen voimistumiseen ei kuitenkaan tuotu esiin. On kovin kummallista, että kun muu yhteiskunta kehittää ja ottaa käyttöön ratkaisuja ilmastokriisiin, autourheilussa kierretään kehää fossiilisten polttoaineiden voimalla kuin mikään ei olisi muuttunut.
Ehkä irvokkain esimerkki löytyy kotimaasta. Uusiutuvilla biopolttoaineilla mahtavia voittoja tahkoava Neste sponsoroi Jyväskylän MM-osakilpailua, jossa fossiiliöljyn vauhdittamat ralliautot kiitävät Keski-Suomen sorateillä kiinnittämättä mitään huomiota hiilidioksidipäästöihin.
Toisinkin voisi olla. Autourheilu voisi toimia testialustana uusien ratkaisujen kehittämisessä. Helppo ensiaskel olisi rallin suomalaisen osakilpailun ajaminen jo ensi kesänä kestävästi tuotetutulla biopolttoaineella. Perinteisten öljy-yhtiöiden halun takertua menneisyyden polttoaineisiin ymmärtää, mutta uusia ratkaisuja kehittäville yhtiöille bensiininhuuruisen pörinän sponsorointi on kasvava imagoriski.
Autourheilun kuninkuussarjaksi mainostettu F1 voisi näyttää mallia siirtymällä sähkömoottoreihin. Tylsiin kilpailuihin tulisi lisämaustetta, jos renkaanvaihdon lisäksi autoihin vaihdettaisiin akkuja kisan aikana. Ja vielä parempi olisi, jos F1-kilpailuja varten jouduttaisiin kehittämään akkuja, jotka kestävät koko kisan tyhjentymättä.
Autojen tekniikan ja uusien voimanlähteiden kehittäminen on kuitenkin vain osaratkaisu. Vielä tärkeämpää voi olla se ajattelun malli, jonka autourheilu antaa ihmisille. Kun autovalmistajat, kilpatallit ja monien fanittamat formula- ja rallitähdet ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan, saavat kaikki lajia seuraavat vahvan viestin: urheilukaan ei ole muusta yhteiskunnasta irrallinen saareke, ei edes autourheilu. Uusia ja nykyistä kestävämpiä toimintamalleja tarvitaan kaikkialla.
Jari Lyytimäki
Suomen ympäristökeskus
Kirjoitus perustuu Helsingin Sanomissa 15.10.2019 ilmestyneeseen mielipidekirjoitukseen.